spot_img

Koza Altın’a karşı açılan ÇED olumlu kararının iptali davası

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi:

''16.08.2023 tarihli KAP açıklamasıyla Kaymaz Altın Madeni 3. Maden Atığı Depolama Tesisi ve Kızılağıl Sahası Kapasite Artışı Projesi'ne ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmiş olduğu açıklanmıştı. 

Şirketimiz tarafından yapılması planlanan Kaymaz Altın Madeni 3. Maden Atığı Depolama Tesisi ve Kızılağıl Sahası Kapasite Artışı Projesi hakkında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının vermiş olduğu çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali talebiyle dava açılmış olup, ilgili dava Eskişehir 1. İdare Mahkemesi 2023/858 E. sayılı dosyası üzerinden görülmektedir.

Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nin 2023/858 E. sayılı dosyasında verilen kararda, 'ÇED Yönetmeliği'nin Ek-1 listesine tabi olan söz konusu projeler için tek ÇED başvuru dosyası hazırlanıp davalı idareye başvurularak bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, entegre bir projenin tüm etkilerinin bir bütün olarak en başta değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre belirlenmesi olanağının ortadan kaldırılmasına sebebiyet verecek şekilde, entegre projenin parçalara ayrılması suretiyle, müdahil şirket tarafından Çanakkale'nin merkez ilçesi, Serçiler ve Terziler köyleri civarında kurulması planlanan Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesinden ayrı planlanan dava konusu Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi (Madt-3) Projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen 15/08/2023 tarih ve 7210 sayılı çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararının' uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği değerlendirilmiş ve kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmedilmiştir. Esas yargılama hakkında henüz nihai bir karar verilmemiş olup yargılama devam etmektedir.''
 

Kaçırılmaması Gerekenler