spot_img

Çin ve ABD dışişleri bakan yardımcılarının görüşmesi hakkında bilgi verildi

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Çin ve ABD dışişleri bakan yardımcılarının gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkında bilgi verildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian olağan basın toplantısında, Çin Dışişleri Bakan yardımcısı Ma Zhaoxu ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell arasında dün yapılan telefon görüşmesini değerlendirirken şunları söyledi:

“İki taraf görüşmede Çin-ABD ilişkileri ve her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, iki ülke liderlerinin San Francisco’da gerçekleştirdiği başarılı görüşmeyi hatırlatarak, iki tarafın iki ülke liderleri arasında varılan önemli uzlaşı ve görüşmede kaydedilen sonuçları iyi bir şekilde yerine getirip, Çin-ABD ilişkisinin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesini hızlandırması gerektiğini belirtti.

Ma, esas olarak Çin’in Taiwan, ekonomi ve ticaret, bilim ve teknoloji ile Hong Kong ve Güney Çin Denizi gibi sorunlar hakkındaki tutumunu açıkladı. Ma, ABD’den Tek Çin ilkesine ve iki ülke arasında imzalanan üç ortak bildiriye bağlı kalarak, Çin’in temel çıkarlarına saygı göstermesini, ekonomi ve ticaret, bilim ve teknoloji konularını siyasallaştırmayı durdurmasını, Hong Kong’la ilgili meselelere karışmaktan vazgeçmesini ve Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı korumada yapıcı rol oynamasını istediklerini dile getirdi.

Ma, ayrıca Çin’in Kore Yarımadası ve Ukrayna krizindeki tutumunu da aktardı."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülük Ofisi’nden dün yapılan açıklamada, Ma ile Campbell arasındaki son görüşmenin, iki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin rekabetçi tarafının sorumlu bir şekilde yönetilmesi için sürdürülen çabaların bir parçası olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Campbell’in görüşmede Taiwan, Güney Çin Denizi ve Kore Yarımadası’ndaki barış ve istikrarın korunmasının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Kaçırılmaması Gerekenler